marți, 6 noiembrie 2012

Delay ( Semnal intarziat )


Delay

Delay-ul este un efect audio care redă semnalul de intrare cu întârziere. Poate fi întârziat o data sau de mai multe ori ( multiple delay ). Poate fi sincronizat pe tempo ( tempo delay ) sau nu. Delay-ul ajuta şi la crearea efectelor de cor sau bordurare, numai că
 parametrii difera, în plus, exista şi modulaţii, de exemplu, pentru cor, timpul de întârziere este foarte scurt şi semnalul de iesire este afectat de pitch, panare sau alte filtre.

Controale basice

Input signal  - Semnal intrare ( curat ).
Output signal  - Semnal iesire ( întârziat ).
Mix - Controlează proporţia dintre semnalul de intrare ( dry ) şi cel de iesire ( wet ). De exemplu, pe o scară de la '0' la '100', dacă mix-ul este setat la '0' se va auzi numai semnalul de intrare ( dry-ul ), dacă este setat la '100' se va auzi doar semnalul de ieşire ( wet-ul ).
Ca să definim ce înseamnă termenii "wet" si "dry", într-o manieră foarte simplă, putem spune că ''dry'' reprezintă semnalul neprocesat iar ''wet''-ul reprezintă semnalul procesat, în funcţie de efect. 

Time / feedback - Controlează durata în timp a semnalului procesat ( durata întârzierilor ), de exemplu, dacă feedback-ul este setat la 5s, delay-ul va parcurge ( tinzând la -∞dB ), o durată de 5 secunde, după care va dispărea.
Cut Off  - Este un filtru trece-jos.

Feedback type -
Ca să ne inţelegem, un sunet stereo are în componenţa sa două canale, stânga şi dreapta, ştim cu toţii asta ( bineînteles, definiţia corecta nu este aceasta, dar cred că m-am făcut înţeles ). A trebuit să explic asta deoarece următoarele tipuri de feedback se 'joacă' frumos cu sunetul stereo.

1 - Normal type - Semnalul de intrare ( s - d ) va fi procesat iar semnalul de ieşire va avea aceeasi forma, respectiv s - d. 

2 - Invert type - Semnalul de intrare ( s - d ) va fi procesat iar semnalul de iesire o să fie schimbat. Stânga va deveni dreapta iar dreapta va deveni stânga.

3 - Ping-Pong type - Semnalul de intrare se va schimba de fiecare dată când semnalul întârziat apare. Numele este foarte sugestiv .